Objektiver

Objektivet er den del af dit kamera, der står for at føre og koncentrere lyset ned til dit kameras sensor eller film:

Linser til suppe, objektiver til fotografering

Fordi det engelske ord “lens” betyder objektiv, bruger mange danskere ordet “linse” i stedet for ordet objektiv. Dette er ikke korrekt, idet linser er en del af et objektiv.

Linser bøjer lyset, og fokuserer det et givent sted hen. Dette fænomen kaldes refraktion. Dermed kan linser både skabe fokus og forstørrelse af det det lys der strømmer igennem dem.

Objektivet er opbygget af linser, der er inddelt i grupper.

Sfærisk kontra asfærisk

Sfærisk skæring af en linse bruges til at få linsen til at fokusere lysstrålerne. Typisk bruges sfærisk skårede linser til objektiver med lange brændvidder (teleobjektiver), idet sfæriske elementer har en uønsket bivirkning der træder kraftigst frem i vidvinkelobjektiver; sfærisk aberration.

På ovenstående billede er illustreret hvorledes sfærisk aberration fremkommer; lysbølger der har forskellige afstande til linsen, fokuseres forskellige steder hen – resultatet er et ikke helt perfekt fokus.

Ovenfor ses et udsnit (forstørret) af et billede – og den blå kant er særdeles kraftig. Det ligner til forveksling blooming, men havde det været blooming så var alle formerne op imod himlen været berørt – og himlen havde været udbrændt. Det er ikke tilfældet her.

For at afhjælpe dette fænomen (aberration) har man skabt asfærisk skåret linser. Disse har en mere kompleks udformet profil, der eliminerer den sfæriske aberration, samt en del andre objektivrelaterede problemer med aberration.

Derfor bruges asfæriske elementer næsten altid i vidvinkelobjektiver, og en række andre produkter der har brug for et objektiv.

Asfæriske linser kan erstatte en kompleks opbygning af sfæriske linser, og dermed reduceres produktionsomkostninger, og slutproduktet får endda mindre lystab. Man kan dermed skabe et fysisk mindre og lettere objektiv.

Lens flares

Når lys spredes gennem objektivet fra skæve vinkler, kan der opstå reflektioner mellem elementerne. Dette resulterer i lyspletter på selve billedet, samt kraftig afmatning af farver og reduktion af skarpheden.

De fleste bedre objektiver i dag, distribuerer lyset jævnt gennem hele billedet så selve lens flaren bliver mindre synlig – men med lidt nedsat skarphed til følge.

Hvis du har en kraftig lyskilde lige uden for billedrammen, så vil det meget ofte give en meget tydelig lens flare.

Lens flares bruges ofte også kreativt som effekt.

Objektiv teknologier/forkortelser

Følgeligt vil blive nævnt en række af de forkortelser, som diverse objektiver fra forskellige producenter benytter:

  • USM = Ultra Sonic Motor; Canons støjsvage motorsystem for objektiver, der hjælper med til en hurtigere og mere støjsvag autofokusering. Læs mere her.
  • HSM = Hyper Sonic Motor; Sigmas version af en støjsvag og hurtig AF-motor.
  • SWM = Silent Wave Motor; Nikons version af en støjsvag og hurtig AF-motor.
  • SSM = Super Sonic Motor; Minoltas version af en støjsvag og hurtig AF-motor.
  • IS = Image Stabilization; Canons version af optisk stabilisering. Læs mere her.
  • VR = Vibrance Reduction; Nikons version af optisk stabilisering.
  • DX = Digital eXclusive; Nikons objektivserier for digitalkameraer. De er ikke bedre end de øvrige Nikonobjektiver til digitalkamerabrug, men de kan til gengæld ofte ikke bruges på analoge spejlreflekskameraer uden at skabe vignettering.
  • IF = Internal Focusing; fordelen her er at objektivet ikke roterer under fokusering. Dette gør at eks. polfiltre og gradientfiltre ikke skal efterjusteres efter man har fokuseret.
  • ED = Extra low Dispersion; Nikons version af apokromatiske objektiver, der fokuserer alle 3 primærfarver ned på samme plan for at opnå skarpere fokus.
  • APO = Apochromatic; generel betegnelse for apokromatiske objektiver, der fokuserer alle 3 primærfarver ned på samme plan for at opnå skarpere fokus. Læs mere her.
  • UD = Ultra low Dispersion; Canons version af apokromatiske objektiver, der fokuserer alle 3 primærfarver ned på samme plan for at opnå skapere fokus.
  • L = Luxury; Canons L-serie objektiver benytter bl.a. UD-elementer. Undertiden ses at folk nævner at forkortelsen skulle står for “Low dispersion”. I Canons egen EOS FAQ skrives dog at L står for Luxury.
  • AD = Anomolous Dispersion
  • D = ADI lens (Advanced Distance Integration objektiv – Minolta)
  • G = Minoltas G-serie objektiver der modsvarer Canon L-serien.
  • RS – Restyled Lens

Hvilket objektiv skal jeg købe?

For spejlrefleksejere er spørgsmålet ofte, hvilket objektiv de bør købe. Grundlæggende set bør man købe efter behov – og ikke forventningen om at alt bare bliver bedre når man får et bedre objektiv.

Brændvidden er som regel første prioritet, dernæst lysstærkhed i form af hvor stor blændeåbning objektivet kan trække.

Men man skal også huske på objektivets autofokushastighed, og dette er specielt relevant med teleobjektiver, der kan lide grumt under langsom autofokus hvis de ikke har indbygget motorteknologier såsom HSM/USM/SSM (se objektiv teknologier/forkortelser i afsnittet før).

Hvor skarpt objektivet tegner, er for mange også en af de allervigtigste faktorer – sammen med hvordan objektivet tegner farver. Nogle objektiver er gode til at gengive farver helt neutralt, mens andre har et lille stik af eks. varmt i sig. For stort set alle objektiver gælder, at de ikke tegner helt skarpt når du benytter den største blændeåbning de kan trække – og hvis der er tale om zoomobjektiver, så er de typisk heller ikke helt skarpe når du benytter største og laveste brændvidde.

Dvs. et dyrere objektiv kan være et større hjælpemiddel, og det kan give dig større frihed omkring eks. lukkertids- og ISO-valg.

Men dine kompositioner bliver jo ikke bedre, og du skal stadigvæk vide hvordan du udnytter dit udstyr optimalt.

Tutorials om photoshop, portrætfoto, bryllupsfoto, fotojournalismen og meget mere