Dårligt vejr er perfekt vejr

Næste gang du skal ud og fotograferer blomster, så vælg en dag med   dårligt vejr. Så dårligt, at du normalt ikke ville vælge den. For det, der   ofte betegnes som “dårligt vejr” er tit fantastisk vejr til at fotografere   blomster i. Overskyet og eventuelt lidt regn.    

Når himlen er pakket med skyer, så forsvinder den direkte sol – selv-   følgelig. Det skal du udnytte. For uden direkte sol, bliver dine blomstermotiver nemlig ikke generet af kraftige skygger, hvor alle detaljer forsvinder i sort. Når det er overskyet, bliver lyset blødt og dit kamera  får nemmere ved at fange detaljer over det hele.     Regner det en lille smule, så kan du endda glæde dig lidt over det. For   rengdråber på blomster kan virkelig gøre dit billede mere interessant   at se på. dråberne give ekstra detaljer og dråber giver refleksioner.    

TIP: Hvis det ikke regner, så kan du med fordel have en lille regnbyge   med i rygsækken på din fototur: En vandforstøver af den slags, som   du kan købe til dine stueplanter kan hurtigt lægge et fint dække over   kronbladene og give dig den smukkeste illusion af regnvejr. Men pas på   med at dråberne bliver for små og for tætte på blomsten. Tusinder af helt   små dråber kan komme til at forvirre mere end de pynter.  

“Gavnø” hedder rosen herover. Den er fanget i Valbyparkens smukke   rosenhave på en regnvejrsdag. Når du fotograferer blomster tæt på, så skal du selvfølgelig bruge et objektiv, der er egnet til den slags. Det   vil i praksis sige et objektiv, der er skarpt og som kan gengive motivet i god forstørrelse. Mange producenter   skriver dog gerne “Macro” på objektiver, der slet ikke kan gengive i makroforstørrelse eller tæt på.

Så vær opmærksom. I de analoge dage var kravet til betegnelsen “makro”, at en cm. i virkeligheden fyldte en cm.   af negativet. Det blev betegnet 1:1. Jeg har set objektiver med en forstørrelse på 1:8 blive betegnet “makro”,   og det er “snyd”, syntes jeg.